Imunitný štít na tanieri Imunitný štít na tanieri mobile

Jesenné mesiace bývajú pre organizmus náročné. Teploty klesajú, slnečného svitu ubúda a virózy sa objavujú na každom kroku. Telo je oslabené, pretože mu chýba dostatok vitamínu D a zároveň je viac vystavené stresu aj únave. Správne zvolená strava však môže fungovať ako prirodzený imunitný štít. Sezónne potraviny dodajú energiu, posilnia obranyschopnosť a pomôžu zvládnuť jeseň bez zbytočných chorôb.

Imunitný štít na tanieri

imunitny-stit imunitny-stit

Aké potraviny jesť na jeseň pre viac energie a odolnosti?

A pretože trávime viac času vnútri, vírusy a baktérie majú ideálne prostredie na šírenie. Navyše sa mení aj ponuka ovocia a zeleniny – letnú ľahkosť striedajú iné plodiny, ktoré je potrebné vedieť správne zaradiť do jedálnička.

Sezónne potraviny

Sezónne potraviny sú v období jesene tým najlepším pomocníkom pre našu imunitu.

Koreňová zelenina

Ako je mrkva, repa alebo tekvica, je plná betakaroténu, vlákniny a antioxidantov. Podporuje energiu aj zdravie očí a najlepšie chutí v polievkach, pečená alebo ako pyré.

Kel a kapusta

Zase vynikajú vysokým obsahom vitamínu C a K a radom antioxidantov. Pokiaľ siahnte po fermentovanom zelí, podporíte navyše črevnú mikroflóru, ktorá je s imunitou úzko prepojená.

Jablká & Hrušky

Tieto plody obsahujú vlákninu a antioxidanty, ktoré prospievajú tráveniu a pomáhajú udržať stabilnú energiu. Skvelo sa hodia čerstvé, pečené aj ako súčasť rannej kaše.

Cibuľa & Cesnak

Tieto prírodné antibiotické zázraky majú antibakteriálne účinky a v kuchyni ich využijete v nespočetných variantoch, od polievok až po marinády. Veľkou podporou pre organizmus sú aj huby, ktoré obsahujú betaglukány a vitamíny skupiny B. Pravidelná konzumácia pomáha zvýšiť odolnosť a jedlu dodáva výraznú chuť.

Strukoviny & Obilniny

Šošovica, fazuľa alebo cícer nasýti, dodajú železo, bielkoviny aj vlákninu. Energia z nich sa uvoľňuje postupne, takže vás podrží počas celého dňa

Superkombinácie:

  • Mrkva s trochou olivového oleja – tuky pomôžu vstrebať betakarotén.
  • Kel s jablkom – vitamín C a vláknina v jednom tanieri.
  • Cesnak s medom – antibakteriálne duo, ktoré sa hodí hlavne v chladných dňoch.

Na jeseň sa oplatí podporiť stravu aj vhodnými doplnkami. Najčastejšie ide o vitamín D, ktorého tvorba kvôli nedostatku slnka klesá. Dôležitý je aj vitamín C a zinok pre silnú imunitu a probiotiká pre zdravé črevá. Pokiaľ vás trápi únava, pomôcť môže horčík.

Tipy, ako si poskladať jesenný tanier

  • Zaraďujte teplé polievky, ktoré nasýtia a zároveň zahrievajú.
  • Dajte šancu kyslým potravinám
  • Nezabúdajte na pitný režim. Bylinné čaje, zázvor s citrónom alebo domáci vývar sú pre telo oveľa prínosnejšie ako sladké nápoje.
  • Využívajte lokálne a čerstvé suroviny. Sú plné chuti a živín, navyše často lacnejšie.

Akú jesennú potravinu, ktorú bežne nejete, skúsite zaradiť tento týždeň do jedálnička? Podeľte sa v komentároch. Vaše tipy môžu inšpirovať aj ostatných.

Zdroj fotografie: Canva
Zdroj textu: prozeny.cz, lekia.cz

Prihlásenie

Zabudnuté heslo (obnovenie hesla)
Nemáte účet? Registrujte sa