Recept na proteínové škoricové slimáky ?

26-04-2023

Škoricové slimáky sú veľmi obľúbenou pochúťkou najmä v USA, kde sú tiež nazývaní cinnamon rolls alebo cinnamon buns. Ich obľuba sa však postupne rozšírila po celom svete, a tak si aj my v Českej republike pochutnávame na tejto dobrote! Podľa bežného receptu však ide o peknú kalorickú bombu. My sme recept upravili tak, aby vyhovoval aj prísnym požiadavkám pre fitness diétu.

Tak sa do toho poďme pustiť!

Recept na proteínové škoricové slimáky ?

ODKIAĽ ŠKORICOVÉ SLIMÁKY SKUTOČNE POCHÁDZAJÚ?

Škoricové slimáky sú síce obľúbení v USA, ako sme už spomínali, ale ich skutočnou domovinou je Švédsko. Práve vo Švédsku sú škoricové slimáky sladkým pečivom. Od roku 1999 sa tam dokonca oslavuje Deň škoricových slimákov, ktorý pripadá na 4. októbra.

Škoricové slimáky sú vo Švédsku obľúbení od 20. rokov 20. storočia, kedy sa o nich nachádzajú prvé zmienky. Sú tu nazývaní kanelbulle a pôvodne patrili na stôl majetnejšej vrstve obyvateľstva. Po zlepšujúcej sa ekonomickej situácii po 2. svetovej vojne sa ich konzumácia rozšírila, a to najmä vďaka väčšiemu pitiu kávy, ktoré je spojené s pojedaním sladkého pečiva. Škoricové slimáky navodzujú v ľuďoch pocit pohody, pokoja a domácu atmosféru.

Skořicový šnek

ŠKORICA A VANILKOVÝ PROTEÍN MAJÚ POZITÍVNY VPLYV NA ZDRAVIE

V našom recepte nájdete samozrejme škoricu, ale aj vanilkový proteínový prášok, ktorý je ideálny pre všetkých priaznivcov zdravého životného štýlu. Na dlho vás zasýti, dodá energiu a podporí pri tréningu. Proteín je tiež ideálny počas diéty, kedy napomáha s chudnutím.

Škorica je tiež veľmi významná surovina s pozitívnym účinkom na zdravie. Je dokonca liečivá a vyrába sa z nej silice, tinktúry a oleje. Má príjemnú vôňu a sladkastú chuť. Pôsobí priaznivo na podporu trávenia a chuť do jedla. Tiež má antioxidačné účinky a priaznivý vplyv na liečbu cukrovky a demencie.

ČO POTREBUJETE NA PRÍPRAVU CESTA?

Recept sme upravili do zdravej fit podoby pridaním vanilkového proteínu a ďalších zdravých surovín. Vanilkový srvátkový proteín môžete zakúpiť na našom e-shope. Príprava nie je zložitá, ale nejaký čas zaberie, preto si na ňu vyhraďte 2-3 hodiny času.

Cesto

  • 70 g ghí (možno nahradiť aj kokosovým olejom či rozpusteným maslom)
  • 300 ml mlieka
  • vrecko sušeného droždia
  • 150 g ražnej múky, 270 g ovsenej múky
  • 80 g vanilkového proteínového prášku
  • 20 g trstinového cukru
  • Vajcia na potretie

Náplň

  • Trstinový cukor
  • Škorica

Poleva

  • 200 g odtučneného tvarohu
  • 50 g nízkotučného krémového syra
  • 70 g sladidla

domácí skořicový šnek

AKO POSTUPOVAŤ PRI PRÍPRAVE?

Zo 100 ml vlažného mlieka, lyžičky múky, lyžičky cukru a droždia si pripravte kvások. Medzitým zmiešajte múku, vanilkový proteínový prášok, ghí, 200 ml mlieka a trstinový cukor. Po vykysnutí kvásku ho zmiešajte so zvyškom cesta a nechajte v teple vykysnúť. Počkajte 1 hodinu a pustite sa do váľania cesta.

Cesto vyvaľkajte na štyri tenké pláty a postupne každý plát pomažte vajcom a posypte škoricou s trstinovým cukrom. Urobte roládu, ktorú nakrájajte na tenké plátky. Tie vyskladajte na plech a opäť potrite vajcom a posypte škoricou. Potom už len dajte do rúry na 180 ° na asi 10 minút a výborné škoricové slimáky sú na svete!

Medzitým si ešte pripravte polevu. Pomocou ručného mixéra do hladka zmiešajte tvaroh, krémový syr a sladidlo. Ochutnajte a prípadne prislaďte. Po upečení nechajte slimáky trochu vychladnúť a potom ich pomažte polevou. A teraz už len zostáva pripraviť si lahodný proteínový nápoj, čaj, kávu alebo kakao, ak tomu zahryznúť krehkého škoricového slimáka. Dobrú chuť!

olevou. A teď už jen zbývá připravit si lahodný proteinový nápoj, čaj, kávu nebo kakao, a k tomu zakousnout křehkého skořicového šneka. Dobrou chuť!

Späť na výpis článkov

Prihlásenie

Zabudnuté heslo (obnovenie hesla)
Nemáte účet? Registrujte sa